Wat is jouw optimale tijdsframe?

Een zwangerschap is niet exact te plannen. Gevoelsmatig ben je misschien niet gebonden aan tijd voor het krijgen van een baby, maar lichamelijk ben je dat wel. Jouw optimale tijdsframe wordt bepaald door jouw vruchtbaarheid en zal afnemen naarmate je ouder wordt.

Twijfel je over je vruchtbaarheid? Heb je nu geen kinderwens maar misschien wel in de toekomst? Is het nu het juiste moment voor gezinsplanning? Of loop je al in een behandeltraject en wil je zekerheid en/of begeleiding hierbij? Er is vast wel een goede reden waarom jij je vruchtbaarheid wilt checken. Hoe werkt zo’n vruchtbaarheidstest en wat betekent de uitslag?

Wat is een vruchtbaarheidstest?

De vruchtbaarheid van de vrouw hangt samen met het aantal eicellen in de eierstokken. Een vruchtbaarheidstest die dit kan bepalen meet de hoeveelheid Anti-Müller Hormoon (AMH) in je bloed. AMH speelt een belangrijke rol bij de groei en rijping van eicellen, wat plaatsvindt in de eierstokken. Eiblaasjes, die follikels worden genoemd, bevatten de eicellen en voorzien hen van voeding. AMH is een eiwithormoon geproduceerd door de follikel in de eierstok. Daarom is de hoeveelheid AMH in het bloed een maat voor de eicellen in de eierstokken1. 
Met de leeftijd neemt het aantal eicellen af. Deze afname kan worden afgelezen aan de hand van de concentratie van AMH in het bloed. De AMH-waarde is het hoogst rond je twintigste, en daalt geleidelijk naarmate je ouder wordt tot aan de menopauze2,3. Net als de eicelvoorraad zullen de AMH-waarden, en de mate van afname, variëren van vrouw tot vrouw2,3. Zoals je zou verwachten, zijn jouw kansen om natuurlijk zwanger te worden beter wanneer jouw eicelvoorraad hoog is.2,3,4

Hoe werkt een AMH-test?

Inzicht in je vruchtbaarheid van jouw follikelvoorraad door je AMH-waarde te bepalen. Het wordt gemeten door middel van een eenvoudige en nauwkeurige bloedtest5,6. De AMH-waarde geeft het aantal eicellen aan dat je hebt op het moment van testen – je huidige eicelvoorraad4. De uitslag van een AMH-test geeft een indicatie van je vruchtbaarheid maar is niet allesbepalend. Het AMH-niveau in relatie tot je vruchtbaarheid en de kans op zwanger worden kun je daarom het beste bespreken met een professional die daar gespecialiseerd in is. Een AMH-test kan op elk moment in de menstruatiecyclus worden uitgevoerd, omdat het niveau van AMH gedurende de cyclus stabiel is. Vruchtbaarheidsonderzoek door middel van de AMH-bloedtest wordt uitgevoerd in het laboratorium en aangevraagd door de fertiliteitsartsen of gynaecologen.

Wanneer doe je een vruchtbaarheidstest?

Door het bepalen van je AMH-niveau krijg je een weergave van je eigen eicelvoorraad en daarmee een indicatie van je vruchtbaarheid. Het bepalen van je AMH biedt jou de mogelijkheid om beslissingen te nemen over gezinsplanning, op natuurlijke wijze zwanger te raken of een behandeling te overwegen.

Wat nu?

Als je na het doorlezen van deze informatie nog vragen hebt over de AMH-test, neem dan contact op met je huisarts of een specialist op het gebied van vruchtbaarheid, zoals jouw eigen gynaecoloog of fertiliteitsarts.

Referenties
1 Hansen KR, et al. (2011) Fertil Steril 95:170–175.
2 Nelson SM, et al. (2011) Fertil Steril 95:736–74.
3 Kelsey TW, et al. (2011) PLoS One. 6:e22024.
4 Fleming R, et al. (2015) Reprod Bio Online. 31(4):486–96.
5 Roche. Anti-Müllerian Hormone. Elecsys® AMH Plus package insert 2016.
6 Anderson RA, et al. (2015) Fertil Steril 103:1074–1080.